Friday, December 23, 2011

:)

..salam..

akhirnya keinginan saya untuk meng-update blog telah kembali. banyak perkara yang ingin dikongsikan sekarang. segalanya perkara baik. :)


pertama: 221293
Selamat Hari Lahir Muhammad Hariz Bin Hasshim.
Moga Sentiasa Berada Di Bawah Lembayung Rahmat-Nya. :)

baru sahaja mula belajar kan, jadi hariz kena belajar betul betul. jaga diri baik baik. berkawan dengan orang yang baik. bercinta dengan orang yang betul. ahah. merapu sekejap. :P


kedua: 201284
Happy Anniversary Umi Bak.
Moga Kekal Bahagia Hingga Ke Hujung Nyawa .:)


ketiga: 191290
Happy Birthday Natasya Azwin.
May Allah Blessings Always Be With You. :)


tak boleh bercerita panjang lebar buat sementara disebabkan beberapa perkara. apapun, tahniah kepada semua pelajar PMR yang mendapat keputusan cemerlang hari ini. harap saya juga sentiasa cemerlang. aminn~

Saturday, December 10, 2011

Disember

..salam..

saya mulakan entry baru untuk bulan disember dengan mengucapkan selamat hari lahir kepada sahabat. :)

091290
Ain Meswan, Happy Birthday! May Allah blessings always be with you. :)

nyanyikan lagu ini untuk reeni pliss..

sungguh reeni rindukan ain. sumpah. kalau lah reeni dikelilingi ain dan rakan karib yang lain. hidup reeni pasti lebih bermakna. tipu lah kalau reeni tak rasa kehilangan. okey okey tak mahu bersedih hati di hari yang baik ini. apapun, kalian tetap di hati sampai bila bila! :)

alang alang dapat free call, jangan lupa reeni yang baik hati ini sedang menanti untuk berkongsi cerita menarik. pastikan anda sudah bersedia untuk berdepan dengan situasi 'panas telinga' ye. :P


p/s:
0712 - selamat hari lahir nizam. moga semuanya ok. :)
0812 - selamat hari lahir ikhwan. pastikan maswan kekal bahagia tau. :)

Sunday, November 27, 2011

1433 H

SALAM MAAL HIJRAH 1433!


jangan lengahkan masa,
ayuh mulakan dengan doa dan harapan. :)


''Ya Allah seketika di akhir tahun ini, Insyallah muncul tahun baru yang ceria. Engkau muliakan & sayangi pembaca ucapan ini, berkati keluarganya, sihatkan tubuh badannya, limpahkan rezekinya, jauhkannya daripada fitnah, penganiayaan & penghinaan, suburkan benih keimanan dengan penuh rasa kasih sayang serta taqwa tanpa alasan. Makbulkan cita-citanya yang murni. Amin Ya Rabbal Alamin"


sebagai tanda kesyukuran kita kepada ILAHI, marilah kita BERHIJRAH daripada melakukan dosa kepada beramal menggandakan ketaatan kepada ALLAH swt. menanam sikap membudayakan AKHLAK keperibadian yang mulia di dalam DIRI. kita suburkan rasa TAKUT dalam diri supaya terzahir sifat IHSAN dalam sanubari agar kita sentiasa merasai KEBERSAMAAN ALLAH dalam setiap detik dan langkah kita.


ayuh lakukan segala kebaikan dengan penuh istiqamah sekarang! :)
moga dipermudahkan segalanya.

Tuesday, November 22, 2011

GOL!!

..salam..

tahniah!tahniah!tahniah!

pasukan harimau muda telah berjaya memenangi pingat emas dalam acara bola sepak sukan sea tadi. alhamdulillah. :)

tak sia-sia menghadap tv selama dua jam. serious hati dup dap dup dap, mulut tak habis habis berdoa, badan lagi lah asyik berdiri duduk tengok perlawanan tadi. sangat lah sengit. dan sekarang sedang mengalami sakit tekak dek kerana terjerit-jerit melompat-lompat meraikan kemenangan. walaupun hanya enam orang penonton di rumah ini tetapi kecoh seakan-akan berada di kedai kopi pula. memang saya tak berapa faham apa yang dimaksudkan dengan offside, kad merah mahupun kad kuning tetapi hati tetap bersemangat menantikan gol.

rasa bangga dengan anak kelantan, khairul fahmi sebagai goalkeeper. sudah lah handsome, hebat pula tu. bangga dahlia kan. adeh jealous. apapun, kepada fakri yang sedang mendapat kutukan daripada para peminat bola sepak, abaikan semua itu. yang penting anda mencuba. tidak lupa kepada jurulatih, kapten badrol dan rakan seperjuangan yang lain. tahniah sekali lagi. :D

kalian yang terbaik! moga sentiasa peroleh kemenangan! :)

Saturday, November 19, 2011

Al-Fatihah

..salam..

Innalillahiwainnailaihirojiun.

baru dapat tahu berita kematian salah seorang senior sekolah menengah tadi, Syahrul Yusof. meninggal pada hari Jumaat bersamaan 18/11/2011 tepat jam 5.30 pagi disebabkan kemalangan. sungguh saya terkejut. walaupun saya hanyalah junior yang sempat dua tiga kali sahaja bercakap dengan arwah, tapi mata ini turut mengalirkan air mata. sedih.. rasa macam tak percaya. dikenali sebagai headboy 0206, saya suka tengok arwah. low-profile. orang-orang tua pernah berkata, sesiapa yang meninggal pada hari Jumaat ada kelebihannya. bagus lah macam tu.

dan baru sahaja beberapa bulan yang lalu saya dikejutkan dengan berita sedih tentang guru tersayang, teacher Norhayati yang telah kembali ke rahmatullah disebabkan sakit. sangat terasa kehilangan kerana arwah telah mengajar saya selama dua tahun. lagi mengharukan apabila arwah pernah memberikan kata-kata semangat agar saya menjadi guru yang baik dua tahun lepas. hazreeni sayang teacher sangat sangat.

muhasabah diri :
hidup di dunia hanyalah pinjaman dan yang kekal adalah di akhirat kelak. kita akan dijemput oleh-Nya bila bila masa kan. jadi renungan untuk saya dan juga rakan rakan yang lain, gunakan peluang yang ada dengan sebaik mungkin. lakukan yang terbaik agar kita sentiasa berada di bawah lembayung rahmat-Nya dunia dan akhirat.

sama sama sedekahkan Al-Fatihah kepada mereka. moga ditempatkan dalam kalangan orang-orang yang beriman. aminn~



Thursday, November 17, 2011

berakhir sudah

..salam..

ALHAMDULILLAH. segalanya sudah selesai. tanggungjawab saya sebagai pelajar semester 4 bagi tahun 2011 pun sudah berakhir. seronok!! :D

..tapi mungkin percutian kali ini tidak sebahagia semester lepas..

peperiksaan akhir semester baru sahaja tamat pagi tadi. saya tak berpuas hati dengan segala paper yang saya jawab tu. jawapan macam huru hara je. haihh. ditambah pula dengan kesihatan yang tak mengizinkan, seksa berperang dengan 2 benda dalam 1 masa. seterusnya, nak komen pasal paper calculus. susah tak terkata okey! sejak hari selasa lagi asyik menekan kalkulator, budget markah yang akan diperolehi. tak senang duduk lah sebab banyak yang tak dapat dibuat. ya Allah, moga saya lulus paper calculus. bersyukur tak terkira kalau dapat 40. harap sangat sangat saya dapat keputusan yang baik. hm, serious saya takuttt. :((


adik kesayangan pula akan mula belajar di kedah mungkin dalam pertengahan bulan disember ini. sudah terbiasa setiap kali pulang ke rumah dia ada, rasa sedih pula bila tahu kami tak akan jumpa selalu. kelak, sukar lah nak bertemu mesra. pasti merindui sebab dialah satu satunya adik yang saya ada. haihh. apapun, hope semuanya okey untuk dia. sesama doakan. :)


masih belum merancang apa yang bakal dilakukan di rumah. emm.. yang pasti, akan melayan segala benda tentang korea. bukan hanya cerita ye, berita pun dilayan. even tak faham sepatah haram pun yang diperkatakan. tak ada subtitle kan. hehe. ohh lupa, ada satu 1 misi penting yang saya mesti buat. mesti! nak pergi beli whiteboard ni. why? sebab nak practice menulis dengan baik. sebagai seorang yang kidal, saya perlu pusing buku 90 darjah ke kanan kalau nak tulis. macam mana nak tulis dengan betul di board sebab ia bersudut 180 darjah. hoho. matematik sekejap. tulisan saya yang seakan akan arial pada asalnya, hee. konon. jadi buruk. bukan setakat huruf tak stabil besar kecil, senget pun ya. adehh. nak jadi guru yang serba boleh =.='

penat menaip, nak kemas barang dulu ye. apapun.. rakan rakan, Selamat Bercuti! jangan lupa luangkan masa dengan aktiviti berfaedah okey. bye bye. <3

Monday, October 31, 2011

Selamat Maju Jaya :)

..salam..

hanya tinggal 10 HARI sahaja lagi untuk saya menghadapi peperiksaan semester 4. takut yang amat sangat! tetapi buku masih kelihatan bersih dan baru seperti di awal semester. haishh. BELAJAR BELAJAR!

jenguk jadual exam sekejap:

101111 - Teknologi Dalam Pendidikan
141111 - Matematik K1
151111 - Matematik K2
161111 - Pendidikan Jasmani
171111 - Bahasa Inggeris

apapun, doakan saya dan rakan-rakan agar mendapat keputusan yang cemerlang gemilang dan terbilang ye. yang penting lulus kesemuanya. aminn. sesama usahakan yang terbaik. insyaAllah. :)

-bittaufiq wannajah fil imtihan-


p/s: perlu luangkan masa untuk ilmu ilmu duniawi sekarang. bye. kelak jumpa lagi ye. :)

Friday, October 28, 2011

berdikari

..salam..

saya tak suka okey! tiba tiba naik angin satu badan. huhh. tak suka bila ada yang mempersoalkan tentang berdiri di atas kaki sendiri. kalau pasal diri sendiri tak apalah. masalahnya pasal saya. tak perlu bimbangkan saya. sila jaga diri masing masing. memang, memang saya anak yang sedikit manja tapi tak adalah mengada ngada sampai semua benda yang saya nak saya dapat. lagi satu, tak semestinya kalau selalu berkepit dengan keluarga bermaksud saya tidak mampu untuk berdikari. time belajar jauh nun di johor dan bangi sana tak ada pula yang nak puji saya pandai berdikari. bila kembali menetap di negeri kelahiran mula lah nak bising. kononnya, saya tak pandai berdikari, tak kenal bas, penakut. hey, semua itu membebankan anda sekalian kah? kalau ibu bapa saya mahu mengeratkan ukhuwah keluarga dengan cara sebegitu, biarlah.

*cuba anda bayangkan salah satu situasi yang saya hadapi. setiap kali pulang ke rumah dari kota bharu ke besut, hanya saya dan pemandu yang ada di dalam bas. takut tau tak. kalau pagi tak kisah pun, sampai pukul 7 malam kott. mestilah ibu bapa saya bimbangkan anak perempuan ini. kalau dijemput dengan kereta, perjalanan hanyalah sejam. lagipun, tenaga dan duit minyak bukan orang lain yang sumbangkan. jadi, tutup mulut kalian sekarang.

*saya pernah naik bas, kereta api, komuter sendirian macam orang lain juga. teringat peristiwa di mana saya terpaksa naik komuter sorang sorang ke uitm shah alam dek kerana majoriti kawan kawan balik bercuti di kampung halaman. saya cuba untuk berdikari lah tu. sedih mendengar kata kata mereka yang beranggapan saya tak boleh buat apa apa pun. luaran mungkin saya nampak lemah gemalai tapi hakikatnya jiwa dan raga saya kuat!

*mak cik saya pernah bagitahu, di awal perkahwinan dia kurang pandai memasak. oleh kerana terdesak, nak tak nak dia kena belajar. tak kan lah nak biar suami makan di luar setiap masa. dan kini, dia sudah boleh membuat pelbagai makanan. sedap pula tu. sama lah seperti berdikari. dalam waktu terdesak, kita akan dapat melakukan apa sahaja walaupun sukar tetapi haruslah ingat bahawa adakalanya kita masih memerlukan orang untuk membantu.

so please.. mind on your own business! =.='

Monday, October 24, 2011

231086

..salam..

Selamat Hari Lahir Muhamad Hafiq!
Moga Sentiasa Berada Di Bawah Lembayung Rahmat-Nya :)


sempena ulangtahun kelahiran yang ke 25 ini, hanya 1 yang diharapkan..
moga abe'apik boleh menjadi contoh kepada noni dan hariz. jadi abang yang serba boleh! juga menjadi anak yang soleh kepada umi dan bak. aminn. :)


(susah betul nak jumpa gambar dia di lappy ini. em. nanti saya upload lagi ye)

Monday, October 10, 2011

keluarga ku sayang

..salam..

jom jom! jom tengok gambar gambar di bawah. sudah lama tidak berkongsi kegembiraan bersama cik Diari saya.

memori indah ini dirakam bersama di 'sempadan kerteh kuantan'. time ipg sibuk membuat karnival. oops, kantoii ponteng. kalian jangan tiru sikap ini tau.


dia sengaja nak tunjuk di mana kami berada. huhu.

sedap yang amat! tapi.. maafkan saya kerana membazir.

jambatan tergantung. saya takut gayat. konon. :P

rindu nak mandi kolam macam zaman kanak kanak ribena dulu. =.=

sepatutnya 'orang-orang' terpacak di sawah kan? :P

terima kasih Awana Kijal. kami berpuas hati! :)

nasib baik buaian tu tak rabak dek gergasi yang mengaku muda ni. isy3.

mereka cinta hati saya! :D

bersama gergasi ke 2 yang sedikit muda. :P

bersantai di pagi hari. :)

like mother like daughter. eh, tetibe je kan. :P

hanya pemain professional boleh bermain chess set yang besar ini. :P

siapa pemenang? sah sah la saya. ahah. :)


walaupun hanya dalam masa yang singkat tetapi ia bermakna! thanx bak sebab menyelia anak didik sewaktu saya mendapat cuti tanpa kebenaran. hehe.
ini hadiah dari hazreeni untuk keluarga tercinta: mmuuaahh!


saya nak kongsi foto kegembiraan sewaktu bersama teman tersayang pula nanti. tungguu. :D

Sunday, October 9, 2011

teman hidup

..salam..

saya kembali! rindu saya pada blog comel ini akhirnya terubat malam ini. :)
terpaksa menghilangkan diri selama sebulan disebabkan kerja yang banyak. but still tak settle. exam pula sudah mula menampakkan bayangnya. haihh. penat sangat! okey berhenti mengeluh. kita beralih kepada topik yang seterusnya.

***

di suatu petang, semasa berbual mesra dengan umi di telefon. tiba tiba umi bagitahu satu cerita yang tak disangka dan agak merapu. guess what? pasal teman hidup lah. title entry pun teman hidup kan. hee.

kawan baik umi datang rumah minggu lepas. salah satu topik yang dibualkan, mak cik minta umi carikan gadis untuk anak lelaki mak cik. tiba tiba mak cik kata

'kalau yang dalam rumah ni pun boleh'

erk, dalam rumah ini hanya saya dan umi wakil kaum Hawa. adakah saya yang dimaksudkan? tak tahu kenapa saya rasa pelik. jawapan umi

'eh anak sulung awak patut dapat yang lebih baik. lagipun, noni belajar lagi'

then, mak cik kata anak mak cik boleh tunggu. jawapan umi? hanya mampu tersenyum dan mula mengubah topik lain. hehe.

saya tak sangka dan fikir merapu sebab keluarga mak cik berbeza. warak bukan hanya dari dalam malah di luar pun boleh dilihat jelas. sila fahamkan maksud saya. pelik pula mak cik ada terfikirkan saya yang tidak memakai tudung labuh ini. saya pernah memakainya di kampus pendidikan islam tetapi hanya di dalam kelas. huhu. saya bukan gadis hebat. rasa segan dengan muslimat yang betul betul memakainya.

tak dinafikan anak mak cik baik, rupa pun boleh tahan. itu satu bonus. lagi menarik apabila dia memilih untuk mengajar anak-anak keluarga yang menghidap Aids. baguskan? siapa tak suka orang macam dia. parents pun gembira. tapi dia ustaz. memanglah ustaz tak semestinya dengan ustazah. cuma rasa tak layak. masih ada yang kurang. sebab itu lah umi mengubah topik. memikirkan pelbagai keadaan.

mak cik, carikan dia gadis yang terbaik dan sesuai ye. apapun, saya tetap mendoakan agar akan hadir seseorang yang terbaik untuk saya. sayang saya, terima saya seadanya dan bersama-sama ke arah kebaikan. insyaAllah. :)

***

p/s: agak gedix kan cerita pasal jodoh. suka hati lah. :P

Sunday, August 21, 2011

190890

..salam..

haa, tarikh di atas merupakan tarikh yang sangat bermakna kepada tuan empunya blog ini. kenapa? sebab itu merupakan detik detik saya melihat dunia ini. :)

Allah selamatkan kamu
Allah selamatkan kamu
Allah selamatkan Nur Hazreeni
Allah selamatkan kamu

mek putih nama timangan saya. comel kan. :p

Selamat Hari Lahir Nur Hazreeni

[kedengaran sorakan rakan dan kelihatan sebiji kek kegemaran.. angan semata :p]

umur sudah mencecah 21. muda lagi rupanya. hee. sekali lagi saya menetapkan azam untuk menjadi gadis yang lebih baik daripada sebelumnya. juga berharap agar hidup ini berwarna-warni. aminn. apapun, segala ucapan yang diterima daripada semua sangatlah dihargai. terima kasih. moga Allah merahmati kalian semua. :)


*kepada Big Bang saya, happy 5th anniversary. moga sukses selalu. oops, birthday kita sama. suka! hee. :)

Wednesday, August 10, 2011

yakin diri

..salam..

hmmm.. haihhh.. mengeluh panjang kali ini dek kerana terkenangkan segala benda yang tidak menyeronokkan pada minggu ini. =.='

pagi tadi, hampir hampir di beri surat 'cinta' daripada Hep. maafkan saya kerana lewat ke kelas. actually, teragak-agak untuk ke kelas sebab kurang sihat. tapi, sukar untuk dapatkan Mc -call teksi, tunggu giliran berjam-jam di hospital. bla3- penat. lebih baik bertahan di dalam kelas. pergilah wahai Selsema dan Sakit Kepala.

ujian Matematik dan ujian Pandu Puteri telah diadakan hari ini. rasa kecewa yang amat sebab saya sudah mentelaah nota Matematik yang diberi oleh en.Sabri dengan sebaik mungkin tetapi sesi hentam keromo sewaktu menjawabnya tetap berlaku. susah betul. saya masih berharap nasib menyebelahi saya. nak A pliss..

saya segan. bukan.. saya malu, malu dan malu lagi sekali. kelmarin, atas sebab tertentu saya terpaksa menyanyi di dalam kelas. ohh my Gucci Prada. rasa sejuk kaki dan tangan. tangan dan mulut terketar-ketar seakan akan parkinson. macam mimpi ngeri bila ingat balik. perkara yang sama juga berlaku semasa kelas membuat program motivasi di sekolah dan saya diberi peluang untuk menjadi pengerusi majlis. kenapa saya tak seyakin dulu? macam mana nak jadi cikgu ni. :(

***

saya mula menyibukkan diri di dalam tarian dan nyanyian sejak tadika lagi. kalau tak silap, sudah 9 kali menyanyi di sekolah dan yang paling melekat di ingatan time form 5, duet lagu Malam Bulan Di Pagar Bintang dengan pengetua tersayang, en Wan Hamzah Wan Daud sempena Hari Guru. best best. hee. ohh ya, kisah kelmarin. ada kawan tanya, kenapa saya nyanyikan lagu yang sudah basi. sebab.. time form 3, ia merupakan lagu pertama yang saya nyanyikan selain nasyid dan setelah mendapat galakan rakan dan guru, keyakinan semakin bertambah. walaupun suara ini mungkin hanya layak didengar untuk diri sendiri tetapi selagi yakin, saya akan cuba lakukan. lagi satu, jika diberi peluang untuk bercakap di depan ramai orang, saya boleh buat dengan baik. lagipun sudah terbiasa mulut tak henti henti bercakap kalau bersama teman rapat. pernah dirotan okey time darjah 3 sebab bising dalam kelas. hoho. tetapi kini, keyakinan jatuh merudum.. hurm tak mahu begini lagi. saya akan usaha dan pastikan hidup ini kembali berwarna-warni. :)

gambar daripada blog sekolah. terima kasih cikgu azemi sebab upload. :)

p/s:
- selamat hari lahir 1008. moga sentiasa berada di bawah lembayung rahmatnya-

Saturday, August 6, 2011

bulan penuh keberkatan


Salam Ramadhan diucapkan kepada para muslimin muslimat di seluruh dunia :)

pejam celik pejam celik, hari ini sudah masuk hari yang ke 6 kita berpuasa kan. cepat betul masa berlalu. haa, sembahyang terawikh pergi ke tak? ohh, tak pernah tinggal pun lagi walau satu malam. bagus bagus. teruskan usaha. :)

weekend kali ini cukup bermakna bagi saya sebab dapat berbuka puasa dan sembahyang terawikh bersama keluarga di rumah untuk yang pertama kalinya. hooray! oops Alhamdulillah. perlu berlaku sopan. suasana di rumah sangat berbeza dengan di hostel. juadah berbuka di rumah heaven sangat, 1 keluarga sembahyang terawikh di masjid pula membuatkan diri terasa sangat bahagia, time sahur sepinggan pun tak cukup tau. apapun tetap gembira dengan kehidupan kondominium 4 tingkat Ipg. huhu. :)


cukup sesi bercerita, mari kita renungi kelebihan Ramadhan:

1. Apabila telah tibanya Ramadhan, dibuka pintu-pintu pintu syurga, ditutup segala pintu neraka dan diikat segala syaitan.

2. Sesiapa yang berpuasa Ramadhan dengan penuh keimanan dan keikhlasan nescaya akan diampuninya segala dosanya yang telah lalu.

3. Bau mulut orang berpuasa lebih harum daripada bau kasturi di sisi Allah pada hari kiamat.

4. Ada dua kegembiraan yang akan diperoleh bagi orang yang berpuasa iaitu apabila berbuka dia bergembira dengan waktu berbukanya dan apabila bertemu Allah dia gembira dengan puasanya.


"Sesiapa bangun (untuk beribadah) pada malam-malam Ramadhan kerana Imannya kepada Allah dan kerana mengharapkan pahala dari-Nya, akan diampunkan dosanya yang lalu." [Riwayat Imam Bukhari dan Muslim dari Abu Hurairah r.a]

Sunday, July 31, 2011

3 sekaligus

..salam..

baiklah, entry kali ini ditujukan khas kepada umi, naela dan amira. :)

walaupun ia sudah berlalu tetapi masih belum terlambat untuk saya mengucapkan..

SELAMAT HARI LAHIR!
MOGA HIDUP DIBERKATI ALLAH SELALU :)

-wan norizan @ umi-
27 Julai

isteri solehah.
ibu penyayang. p/s: kami shopaholic okey. :p
my bestfriend!

a mom is honest,
a mom is true,
a mom is precious,
that mom is YOU.
(anonymous)

-L-
23 Julai

muka poyo. oops.
jaga rantai persahabatan kita elok elok ye. :)

wahai pelajar cemerlang, cepat cepatlah balik ke kelantan. sudah sangat rindu untuk dating bersama di KB Mall. eit, jeles okey L makin bergaya + bahagia. tahniah ye. sila beri petua berguna agar tuan empunya blog ini turut begitu. hee. :D

-mir-
28 Julai

zaman muda mudi. comel betul. hee.
moga ukhuwah sentiasa erat. :)

sudah 4 tahun tidak ketemu, yen rindu mir. sila lapor diri kepada warga ipg-kkb ini jika berada di sekitar kota bharu. boleh? huhu. apapun, mir kelihatan berseri-seri sekarang. moga sentiasa bahagia. :D

akhir kata, saya sayang kalian! mmuah!

Sunday, July 17, 2011

saya suka


haa, saya nak kongsi satu resipi yang simple tapi sedap. baru sahaja belajar dengan umi dua hari yang lepas. kalian tahu nama makanan dalam gambar di atas kan. itulah kegemaran saya. jom buat!

Bubur Jagung


Bahan-bahan dan Cara-cara:

1. Hiris nipis jagung untuk ambil jagung kecil-kecil tu.
2. Rebus jagung hingga lembut / empuk.
3. Kemudian masukkan santan ke dalam air rebusan jagung tadi.
4. Masukkan daun pandan supaya naik bau wangi pandan + kemanisan jagung.
5. Akhir sekali, masukkan gula dan garam secukup rasa.

Siap. Sedap Ohh.


sesetengah orang suka letak sagu, durian mahupun pulut. juga menggantikan gula dengan gula melaka. itu bergantung kepada selera masing-masing dan jumlah bahan pula bergantung kepada hidangan yang nak disediakan.

kalau ada orang lain komen macam macam.
'akak tak suka letak gula melaka dalam bubur jagung'
bagitahu dia, pergi buat sendiri. jangan dilayan orang yang banyak songeh ni. hee ;)

Selamat Mencuba!

Saturday, July 2, 2011

1 Malaysia

..salam..

Larian 1 Malaysia telah diadakan di seluruh Malaysia pada hari ini. warga IPG Kota Bharu juga turut lari bersungguh-sungguh walaupun hanya sekadar mengelilingi maktab. Good Job! :)

saya tak suka akan sukan tetapi pelik, rasa kecewa sebab tak dapat turut serta kali ini. hmm. atas sebab kurang sihat, saya tak boleh berlari, main bola sepak/tampar hari ini. okey tipu. saya tak pandai pun main segala permainan bola. :P

saya dapat rasakan kemeriahan bila sorakan warga IPG Kota Bharu di padang nun jauh di sana dapat didengar dari bilik kecil ini. dan saya dapat bayangkan ada juga yang berkelah dengan air dan jajan di kawasan maktab sambil bergosip. jeles!

tapi geram bila ada menganjurkan perlawanan sendiri di asrama blok E ini. perlawanan badminton itu kecoh bukan disebabkan penyokong tetapi pemain. apakah? puteri puteri sekalian, main badminton guna tangan ke guna mulut? =.='

okey cukup untuk sesi membebel. apapun yang penting sekarang, saya harap sangat kesihatan saya berada di tahap yang memuaskan. aminn~

Sunday, June 26, 2011

tak gembira

..salam..


keputusan peperiksaan semester lepas baru sahaja keluar hari ini. kecewa yang amat sebab tak dapat pointer yang diangan-angankan. akhirnya, rasa bad mood dan sakit kepala mula menyerang. adeh. saya perlukan tidur untuk hilangkan segala benda yang tak elok tu. huhu. padahal itu memang aktiviti harian. hm, saya akui saya banyak buat silap. tak nak buat lagi. tak tipu. umi dan bak, maafkan noni tau. haih. bilalah agaknya nak dapat pointer sehebat rakan dan senior yang lain. hati sudah tidak bersemangat walaupun semester 4 baru sahaja bermula. haishh. usaha lagi! bangun! bangun hazreeni! tak mustahil untuk dapatkan 4.0 macam senior itu kan. sila postifkan diri. :)

***

kini, allkpop dan youtube merupakan laman carian tertinggi saya. tak sah kalau tak buka walaupun seminit. isy isy isy. dan tak tahu kenapa sejak dua tiga hari ini asyik nak tahu perkembangan tentang Big Bang. haih, orang lain sudah bosan tetapi saya baru terkedek-kedek nak berkenalan dengan hiburan korea. okey saya mengaku saya ketinggalan zaman. =.=

salah satu berita buruk yang seboleh-bolehnya saya tak nak dengar akhirnya berlaku. polis telah mengesahkan bahawa Daesung adalah penyebab kematian Hyun. oh my Gucci Prada! denda yang dikenakan adalah penjara tidak lebih 5 tahun atau bayar 20000 dolar. tolong tolong ringankan hukuman itu kerana kesalahan bukan hanya daripada sebelah pihak. tiba tiba rasa sedih bila tengok ahli ahli kumpulan Big Bang menangis sewaktu membuat persembahan. air mata tuan empunya blog ini turut bertakung. adeh. emotional sekejap. moga semuanya pulih. pastikan Big Bang kembali berlima ye. saya tunggu! hee :D

***

saya sayang sangat sangat girlfriends saya! tetapi rasa tawar hati untuk bersama mengenangkan perkara tertentu. rasa sangat dihargai kalau kawan sentiasa ada di waktu susah dan senang. kalian pun rasa macam tu kan. kalau dia datang hanya jika kita diperlukan? mestilah terkilan. lagi menyedihkan bila kita dengar pelbagai alasan sebab tak mahu fikirkan masalah duniawi saat kita perlukan dia. apapun, setiap orang ada ragamnya. saya sendiri pun. fikir postif sekali lagi bahawa tanpa kawan hidup tidak bermakna. saya harap persahabatan kita akan kekal hingga hujung nyawa. erm.. walaupun kelak masing-masing sudah sibuk dengan kerjaya, suami dan anak. lupakan semua itu sebentar boleh kan, ayuh kita luangkan masa untuk shopping bersama. overr betul. :P

***

dengar lagu ini. dengar berkali-kali barulah best. Daesung - Baby don't cry. :)



video

Tuesday, June 14, 2011

Big Bang


..annyeong haseyo..


kenal tak kumpulan Big Bang -G Dragon, TOP, Taeyang, Daesung, Seungri- tak? adeh. walaupun mereka tak sehangat kumpulan Super Junior yang kini digilai para gadis sedunia, saya suka kumpulan ini. boleh tahan juga hebatnya. :)

mula mengenali mereka melalui MC Jaesuk dan Daesung yang terlibat dalam rancangan Family Outing (kini dinamakan Family Comes Here) dan Running Man. oops, saya pasti semua orang tahu tentang variety shows yang saya nyatakan di atas. ada yang tak tahu? aigooo. rajin-rajinkan diri menonton di astro ye. sangatlah menarik, tertarik kau memang da boom. :)

*berita kemalangan yang melibatkan Daesung memang mengejutkan. harapnya masalah itu dapat diselesaikan dengan baik. kepada Daesung yang sentiasa ceria, pliss kekalkan gelaran Smiling Angel kamu. :)


lihat dan dengar. video clip dan lagu baru mereka, Love Song. menarik. :)


video

Friday, June 10, 2011

temujanji

..salam..

temujanji bersama warga HUSM telahpun selesai semalam. alhamdulillah segalanya berjalan lancar. terima kasih dr.Yoon kerana melayan saya yang banyak bertanya ini dengan penuh sabar. siapa yang tak nak tahu perkembangan diri sendiri kan? huhu.

ohh ya! tahu tak, peristiwa semalam membuatkan ke'kuat'an saya bertambah. saya ingatkan sayalah satu-satunya orang muda yang menghadapi masalah sedemikian. tetapi rupanya masih ada sebilangan orang muda yang menghadapi masalah seperti saya. bukan gembira dengan masalah mereka ye. cuma.. sekurang-kurangnya, mereka memberi saya semangat. terima kasih tak terhingga. :)

ceritanya begini. dia merupakan seorang guru bahasa Inggeris + wanita yang cantik. menghadapi masalah yang sama seperti saya sejak 5 tahun yang lalu tetapi saya dapat tahu dia kembali sihat sudah 2 tahun. tahniah! em, kiranya pembedahan bukanlah jalan yang dapat menyelesaikan segalanya. kejayaan itu hanyalah 50-50 tau. adeh. pengawalan kesihatan diri tentang beberapa perkara yang dinasihatkan oleh doktor adalah lebih penting.

kenapa saya teruja dengan kisah dia? sebab saya dapat tahu banyak benda baik. selain daripada kesihatan yang ok, dia juga punya keluarga yang sihat bahagia. sebelum ini, saya ingatkan saya tak mampu bina keluarga baahagia. ececeh, fikiran yang semakin maju. actually gedix. hee. katanya, tidak perlu risau kerana sampai satu masa akan ada seseorang yang boleh terima saya seadanya. menyayangi saya sepenuhnya. okey saya tambah sendiri ayat terakhir. :P

punca segala yang baik itu adalah daripada doa. doa itu senjata kan. segalanya akan dimakbulkan jika dilakukan secara istiqamah. insyaAllah. jadi, saya tidak perlu berfikiran negatif lagi. itu pemikiran yang kolot lagi sempit ye. usahakan yang baik. akhir kata, live life to the fullest! :)



Wednesday, June 1, 2011

setahun lebih


..salam..

hari ini, cukup 1 tahun 1 bulan 'umur dia'. cepat betul masa berjalan kan. tak faham? biar saya je yang faham. huhu. straight to the point ye.. nak buat luahan terakhir tentang sesuatu ni. ada kawan saya tanya "kenapa reeni buat macam tu?" hmm, banyak sebab..

1) bila wujudnya perkataan simpati. perkataan tu buat saya rasa rendah diri tahu tak. saya tak perlukan simpati siapa siapa pun. saya kuat tau. hm.. jadi selama ni, semua tu atas dasar simpati je la? nampaknya, saya je yang terlebih happy kan. malu ohh.

2) mungkir janji. hanya orang orang bertuah yang boleh tahu rahsia itu. even keluarga saya sendiri ada yang tidak tahu. tetapi kenapa ramai pula 'orang asing' boleh ceritakan kepada saya secara details tentang itu? tolong, tolong jangan sebarkan lagi, saya pun ada perasaan.

3) kalau orang bagi kepercayaan, kita kena jujur kan? rakan lelaki saya pernah pesan, "reeni kena bagi kepercayaan 60% je tau". haih, saya silap sebab bagi 100%. lagi menyedihkan bila saya dapat tahu kesemua kebenaran itu daripada mulut mereka yang lain. lebih happy dengan diorang ae? okey saya faham mereka sempurna. rasa nak makan orang je sekarang. huhh.

4) last.. dia adalah kawan untuk saya berkongsi cerita dan ilmu. tetapi keadaan berubah kerana sesuatu telah berlaku. em, benda tu tak salah. lagipun ia tak lagi bermakna bagi saya. pesanan juga pernah diberikan kepada temannya agar dapatkan yang terbaik. cuma.. terkilan bila ia berlaku sebulan selepas saya membuat luahan special kepada kawan itu. luahan itu bukan suka-suka tau. ditambah pula dengan segala benda yang berlaku di depan mata, rasa sakit hati yang amat. =.=

tiada niat untuk menyinggung perasaan sesiapa, itulah sejujurnya apa yang dirasa. saya pun ada buat salah. bukan saya tak pernah hadapi keadaan macam ini. kenapa saya boleh kembali berkawan dengan dia tetapi tidak dengan kalian? sebab kali ini lebih menyeksakan. masalah datang bertimpa-timpa, rasa teruk sangat okey. em, kalian akan faham jika berada di tempat saya. apapun, pengalaman ini mematangkan saya. saya semakin kuat! harap suatu hari nanti kita akan kembali senyum. kalian, terima kasih dan maaf untuk segalanya. all the best. :)

tertarik dengan quotes kawan saya,
"i don't hate people, i just feel better when they aren't around"

Saturday, May 28, 2011

Subhanallah

tak pandai nak download video facebook, tapi nak kongsi satu KEAJAIBAN. saya bagi link ye.
luangkan masa hanya untuk 9 minit, kalian tak akan rugi sedikit pun.




Sukar untuk mempercayainya.. dia adalah seorang pemuda yg cacat mental, bila ditanya sesuatu dia akan jawab yang lain atau mungkin menjawabnya dengan soalan yang asal atau tidak menjawabnya kerana bingung, tidak faham pertanyaan dan sebagainya.


Seperti di dalam video ini ketika ditanya kenapa kamu menghafal Qur’an? Dia menjawab 23 juz.
Ketika dijelaskan pertanyaan untuk apa kamu menghafal Al-Qur’an? Dia bingung dan menjawab 7 juz.
Bagaimana kamu menghafal Al- Qur’an? Dia agak bingung dan menjawab dengan soalan asal.

Tapi bila ditanya tentang ayat ayat Qur’an, misalnya kalimat ini ayat berapa, surah apa, teruskan kalimat ini dan sebagainya dia dapat menjawab semuanya. seakan akan dia tidak mengetahui apa- apa kecuali Al-Qur’an.

Di akhir video ketika ditanya, kamu tahu hukum tajwid? Dia jawab ya.. hukum tajwid.
Kamu mengetahuinya? Dia jawab.. aa (ya)
Sebutkan salah satunya. Dia pun beritahu.. aa (iyaa)
Atau kamu hanya mendengar Qur’an dan menghafalnya? Dia menjawab.. Al-Qur’an hafidz (hafal).

Subhanallah.. Mashaallah.. Laa Quwwata illa Billaah.
Inilah keajaiban Al-Qur’an.. inilah bukti keagungan dan kebenarannya.

sayunya hati, terasa diri banyak kekurangan. tetapi masih belum terlambat, dekatilah Allah. moga sentiasa berada di bawah lembayung rahmat-Nya. aminn. :)


Allah s.w.t berfirman :

“ Sesungguhnya Kamilah yg menurunkan Al Quran dan sesungguhnya Kami benar-benar memeliharanya”.
( QS Al-Hijr : 9 )

صدق الله العظيم


Friday, May 27, 2011

hooray!

..salam..

alhamdulillah. fuhh.. sudah boleh menarik nafas lega sebab perang dunia kedua dah berakhir hari ini. peperiksaan akhir semester 3 yang dihadapi berakhir dengan penuh tragis. time study punya lar excited, stay up sampai ke pagi (baca last minute ye) alih-alih nak jawab soalan.. ada juga yang ter'kantoi'. lupa lar, 'tembak' lar, tak sempat lar. adeh. lebih baik pergi tengok Nur Kasih The Movie :P harapnya baik-baik belaka. tawakal itu perlu. apapun, hati tetap berbunga-bunga sebab cuti dah bermula! bersama keluarga tercinta. hooray!

HEPI HOLS SEMUA! :)

jadi, bermula 3 minggu dari sekarang, tolong. tolong jangan bagi saya pen, buku mahupun kalkulator. otak saya perlukan rehat yang cukup. over je kan. but still baca paper untuk tahu perkembangan semasa. chewahh. banyak benda nak buat cuti ni. banyakkk. belajar masak? insyaAllah, buku resepi pun entah ke mana. isy. shopping? kalau ada orang sponsor boleh la. belikan baju raya pliss.. em, tak tahu nak cakap tapi memang banyak lah. yang pasti, tengok cerita korea adalah salah satu aktiviti saya. memang tak akan bosan menghadap benda sama kalau si kacak dan si cantik turut serta. betul tak? betul lah, saya setuju. :)

oh ya, hariz di tawarkan untuk masuk politeknik sandakan. alhamdulillah. tapi jauh kott, oversea tu. :P perasaan bercampur-baur. happy tapi sedih, bimbang pun ye. ada lagi satu.. jealous okey. nak pergi sabah! saya suka merantau. memang homesick tu ada tapi kalau kita jauh, boleh berdikari, boleh menjelajah dunia, time balik kampung.. memang 'feel' tu best semacam je. orang pun makin sayang. pendek kata, semua ok lah! lecturer kata, kalau nak posting, minta labuan sebab situ tak ada pedalaman. saya nak apply labuan! hoho yakin je.

ok, nak tido dulu ye. penat stay up sokmo. mata pun sama macam panda. bye.
-bismikallah humma ahya wa amut-

Monday, May 16, 2011

untukmu cikgu..


SELAMAT HARI GURU kepada semua warga pendidik!

Daripada Abu Umamah al -Bahili, Rasulullah s.a.w bersabda:

"Sesungguhnya Allah, malaikat dan ahli (penduduk) langit dan bumi; hinggakan semut di dalam lubang dan juga ikan paus ( meliputi seluruh haiwan di darat dan di laut ) mendoakan kebaikan ke atas orang yang mengajar perkara yang baik kepada manusia". (Riwayat al-Tirmizi)

kepada guru yang saya sayangi, warga..

Pintar Quran

Tadika Sri Murni Sabah

Sekolah Kebangsaan Sung Siew Sabah

Sekolah Kebangsaan Kampong Raja Terengganu

Sekolah Menengah Tengku Mahmud (1) Terengganu

Sekolah Menengah Sains Tengku Muhammad Faris Petra Kelantan

Kolej Matrikulasi Johor

Institut Pendidikan Guru Kampus Pendidikan Islam

Institut Pendidikan Guru Kampus Kota Bharu Kelantan

terima kasih kerana mendidik saya tanpa jemu + mohon maaf jika ada yang membuatkan kalian terguris hati. saya sayang cikgu selamanya!

tidak lupa ahli keluarga, rakan-rakan yang bakal menjadi guru ..saya pun. hee. Happy Teacher's Day!

ingatlah..

JASAMU AKAN DIKENANG SEPANJANG HAYAT. TETAPLAH IKHLAS DAN TABAH MEMIKUL AMANAH INI KERANA SETIAP YANG ENGKAU BERIKAN AKAN MEMBERI KEBAIKAN KEPADAMU KEMBALI.


Saturday, April 30, 2011

a fairytale

29 April 2011
The Royal Wedding -William + Kate

sehari suntuk menghadap tv tengok majlis perkahwinan William+Kate. FANTASTIC! siapa sangka kan, seorang gadis biasa tiba-tiba bergelar Princess. dapat pula putera serba hebat yang juga bakal pewaris takhta Raja. bertuah sangat!

harapnya, Kate will be the second Lady Diana.. saya suka sangat ibu Putera William. dia gorgeous! sesuai sangatlah digelar English Rose -dikenali dan disayangi semua orang dari seluruh dunia kerana baik dan cantik- hebat betul. :)

jom tengok gambar:

sama cantik sama pandai sama baik :)
cantik yang amat :)
wedding dress idaman! :)
macam dalam fairytale kan, Cinderella's story :)
may Happiness be yours :)
perasan tak, gambar ni sama macam yang kat atas tu.
keluarga bahagia.. dulu. huhu.
em, Putera Harry, tolong ubah sikap tu. chewahh :P


Monday, April 25, 2011

kesembuhan itu milik Allah

Sesungguhnya kesembuhan itu milik Allah.

Kata-kata ini dijadikan perangsang bagi memotivasikan diri sendiri dan insan lain yang sedang menghadapi keadaan kesihatan yang tidak mengizinkan. Begitulah antara ujian kecil berupa penyakit yang dihidapi oleh kebanyakan insan yang telah dipilih oleh Allah sebagai bukti kasih sayang-Nya, kafarah dosa dari-Nya, dan peningkatan darjat hambaNya.

Sesungguhnya penyakit yang diturunkan oleh Allah ini banyak menguji ketahanan fizikal dan mental, kerana tempoh tersebut merupakan titik tolak ke arah kesedaran bahawa kematian akan mengejar kita bila-bila masa sama ada bersedia atau tidak.

Mengingati saat menziarahi jenazah seorang sahabat yang meninggal dunia secara tiba-tiba telah mengubah paradigma tentang kematian itu sendiri. Sama ada kita bersedia atau tidak, bertaubat atau belum bertaubat, ajal itu pasti akan datang, cuma waktu dan ketikanya sahaja tidak diketahui. Persoalannya, adakah kita telah bersedia dengan bekalan yang disediakan? Adakah cukup bekalan yang disediakan? Bagaimanakah keadaan kita semasa dalam alam kubur? Bernasib baik atau sebaliknya?

Hal ini sedikit sebanyak telah menghantui diri sendiri sehingga telah mewujudkan suatu ketakutan yang luar biasa dalam diri. Hal ini ditambah pula dengan penyakit yang dialami yang masih tidak sembuh-sembuh, telah meningkatkan lagi tahap ketakutan dan pada masa yang sama telah mewujudkan satu situasi yang tegang dalam emosi, fikiran serta memberi tekanan kepada diri sendiri.

Namun begitu, ketahanan mental dan fizikal berteraskan ayat-ayat Allah telah berjaya mengatasi masalah tekanan tersebut sehingga dapat kembali mewujudkan satu senario yang aman dan tenang hingga kembali semula kepada keadaan asal. Mengingati mati dapat melembutkan hati, tetapi apabila mengingati kematian itu secara negatif, hal ini akan dapat memberikan kesan negatif kepada diri sendiri.

Apabila kita bergantung sepenuhnya kepada Allah, menyerahkan segala-segalanya kepada Dia, berdoa bersungguh-sungguhnya kepada-Nya, Sesungguhnya Dia yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang, akan mengabulkan dan memperkenankan doa kita. Berusaha, berdoa,berserah, bertawakal itulah tanda pergantungan seorang hamba kepada Tuhannya.

"Hai orang-orang yang beriman, mintalah pertolongan kepada Allah dengan sabar dan solat. Sesungguhnya Allah beserta orang-orang yang sabar." [Al-Baqarah, 2:153]

Segala masalah penyakit, rujuklah kepada Allah. Daripada-Nya datang segala kebaikan, dan kejahatan juga tidak berlaku dengan izin Allah. Kita perlu berikhtiar, berusaha dan doa-doa kita yang dimakbulkan dan ada juga yang Allah tangguhkan tetapi semuanya perlu dilakukan dengan hati yang ikhlas.

Kuasa penyembuhan semuanya dari Allah. Kita sebagai hamba-Nya perlu redha dengan apa yang ditetapkan kerana setiap apa yang diturunkan kepada kita adalah ujian, sama ada kita dapat redha atau tidak, semuanya untuk meningkatkan darjat kita di samping membersihkan dosa-dosa yang dilakukan.

Tidakkah semua ini adalah rezeki dari Allah, dimana Dia sering memberi perhatian kepada kita, tidakkah ini akan membuatkan kita sentiasa ingat pada-Nya? Anggaplah suatu penyakit itu sesuatu yang positif kerana jika kita redha dengan suatu ujian, Allah akan melipat gandakan pahala kita.Semoga anda semua cepat sembuh begitu juga diriku ini.

Kelalaian dan kelekaan terhadap duniawi pasti mewujudkan satu jurang yang besar dalam diri kita sendiri dengan Allah. Redhalah dengan ujian yang kecil ini kerana ujian itu adalah hadiah dan cinta dari Allah. Bersabarlah dengan penyakit yang menimpa ini dan yakin akan sembuh kerana sesungguhnya kesembuhan itu milik-Nya, tiada apa yang kita cari melainkan dalam kembara hidup ini selain memburu cinta dan rindu-Nya.

Ungkapan syukur yang tidak terhingga kepada Allah kerana penyakit yang ditimpakan kepada diriku tidaklah sehebat penyakit kritikal yang dihidapi oleh insan lain, walaupun kecil, penyakit ini tetap memberi kesan yang kuat terhadap sistem ketahanan fizikal disamping memberi tekanan yang hebat terhadap mentalku. Aku bersyukur aku masih diberi kesempatan oleh Allah untuk menghirup udaranya yang segar ini. Berusaha, berdoa dan bertawakal itulah kekuatan sebenarnya dalam penyembuhan penyakit ini. Yakin dan positiflah dengan ujian penyakit yang diturunkan kepada kita.

"Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; "Kami telah beriman," sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang dusta." [Al-Ankabut, 29:2-3]

Akhir kata, jadikan ayat-ayat Allah sebagai peransang dalam meningkatkan motivasi dalaman kita dalam membentuk keperibadian soleh dan solehah.

"Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi darjatnya, jika kamu orang-orang yang beriman." [Al-Imran, 3:139]

Sesungguhnya Dialah yang mencipta perasaan cinta dan rindu itu. Semoga Dia yang sangat kita cintai dan kita rindui akan tetap terpahat kukuh dalam jiwa dan sanubari kita. Wallahua'lam.

Artikel iluvislam.com


** jadi kawan, yakinlah.. setiap penyakit ada penawarnya. insyaAllah. :)