Friday, January 27, 2012

sesi berbelanja

..salam..

sukacita dimaklumkan bahawa elaun saya untuk semester ini telah masuk. yeayyy! tersenyum lebar sampai ke telinga. alhamdulillah. tak perlu lagi sekadar menjeling barang yang dinginkan. :))

saya sudah membuat list segala barang yang dinginkan termasuk segala perkara yang perlu dibayar. setelah ditambah tolak darab bahagi, baki elaun saya hanya tinggal rm 50! nak menunjukkan betapa terujanya saya mendapat elaun ini, elaun buku juga sudah dimasuk kira dalam list walaupun belum dapat. adehh. saya tidak boros okey. betul ni. kalau dah makan pun hampir rm2000 untuk satu semester, ditambah dengan broadband dan barang keperluan asas yang lain memang betul lah tinggal sebanyak itu kan.

actually, ada satu benda yang sudah lama diidamkan tetapi terkubur dek kerana kegawatan ekonomi. teringin nak beli salah satu Samsung Galaxy smartphones. pada awalnya nak pilih Galaxy S II. tetapi umi pula tak berkenan sebab skrin besar sangat. seakan akan skrin televisyen katanya. hehe. dan lebih besar daripada tapak tangan saya. Galaxy S yang lebih murah pula ada kawan bagitahu functions tak sehebat adiknya S II. tetapi bila saya fikir berulang kali, masing masing mempunyai functions yang lebih kurang sama. cuma, S II lebih upgrade kan. tengok Galaxy Ace pun okey juga. hmm. =.='

bak, umi dan abang saya kata:
"phone ni bukan senang nak beli, tak boleh tukar sesuka hati. jadi kalau nak beli, pilih yang betul betul beri kepuasan, baru lah tak menyesal"



bakal dipasarkan. ke nak beli yang ni? tak tak. functions hebat harga pun pasti hebat. mati lah saya kalau nak ikut perkembangan semasa. sampai bila pun tak akan terbeli. huhu.

apapun, kali ini tak akan ada over budget dah. wang yang digunakan hanya akan berpandukan list yang telah dibuat. janji! :))

Tuesday, January 17, 2012

sudah jatuh ditimpa tangga

..salam..
kita terus kepada cerita berkenaan peribahasa di atas ye. :)

sudah dua hari nasib tak menyebelahi saya dan sepupu. semalam, dengan penuh bersemangat kami berjanji sumpah setia nak pergi pizza hut. katanya ada discount dan untuk dapatkan kupon discount tersebut, kami hanya perlu mencetak sendiri. senang kan. tetapi timbul pula masalah bila mana printer saya telah kehabisan dakwat. terpaksa lah kami buang sekejap rasa segan dan mula mengetuk pintu bilik junior junior yang bertuah. sekali lagi nasib tak menyebelahi kami. printer yang ada semuanya tidak berfungsi. adoii. akhirnya, kami mengambil kata sepakat untuk guna khidmat cyber cafe. okey selesai isu kupon.

elok elok sampai depan pak guard, diorang dapat arahan daripada ketua warden yang muslimat tak boleh keluar selagi jam tidak menunjukkan pukul 9 malam. geram! kami bukan budak sekolah tau tak. kalau nak pergi shopping, alamatnya tutup dulu lah segala mall. cuba lah flexible sikit peraturan tu. okey okey, u-turn dan decide untuk makan di kafe maktab sebab kawan yang seorang lagi tak boleh balik lewat. lagipun, time tu baru pukul 8 malam. bergegas ke kafe tetapi tiba tiba tuan kafe bagitahu kami perlu tunggu agak lama sebab masih banyak makanan panas yang perlu dibuat. haihh. ada satu lagi cara. call kedai makan kak dah untuk buat delivery. haa, jangan main main. kedai biasa pun boleh buat delivery ala ala pizza hut dan mc donald tau. dan kak dah lah pilihan utama saya setiap hari. masalahnya, anak kak dah pula kurang sihat. apakah? lapar dahaga tak terkata namun tetap bersabar menanti pukul 9 malam. masalah bertimpa, kawan terpaksa balik awal sebab ada hal yang tak dapat dielakkan. oleh kerana tiada lagi transport, kami terpaksa makan nasi kukus zaeman yang dikirim kepada kawan lain. hanya di dalam bilik kecil ini. haihh. mujurlah ada Family Outing sebagai penyeri suasana. perasaan marah yang meluap luap akhirnya bertukar kepada ketawa tak henti henti. kelakar sangat. tak jemu tengok walaupun berkali kali. apapun, perut sudah kenyang, hati pun sudah senang. :)

hari ini, kupon discount pizza akhirnya berada dalam tangan sebab minta tolong kawan print. terima kasih ye. fikir punya fikir, kfc airport pula yang menjadi pilihan. sebab lebih murah. lagipun duit kertas pun hanya ada yang berwarna biru sahaja. cepat cepat lah masuk wahai elaun. banyak yang perlu dibayar ni. adehh. seronok juga tengok kapal terbang turun naik. terasa seperti kanak kanak ribena sebab akan berhenti makan setiap kali nampak kapal terbang nak berlepas. ahah. sudah 10 tahun tak dengar ucapan selamat datang dan terima kasih daripada para pramugari pramugara. rindu, nak naik flight pliss. cukup, sambung cerita. kejutan terakhir untuk peristiwa dua hari ini, bayaran pergi balik dari maktab-airport adalah rm20. terkedu okey. jauh sangat ke airport sampaikan rm10 untuk satu perjalanan? tak sampai 5 minit pun perjalanan. haihh. umi bak, tolonglah beli kereta. yang biasa biasa pun boleh. asalkan auto. mengada-ngada. tapi kalau manual, perjalanan nak balik besut pasti mengambil masa 2 hari. =.='

banyak saya membebel. saja nak coretkan peristiwa ini. geram but still senyum sorang sorang bila ingat balik. kesian pula warga asrama blok E ini. huhu. :)

Sunday, January 15, 2012

saya suka

boleh saya berbahasa korea sekejap? walaupun hanya ini yang saya tahu,

annyeong haseyo. :D

baru sahaja menjenguk laman bigbangupdate. saya ketinggalan zaman sebab baru tahu YG Family telah membuat konsert di Jepun baru baru ini. dan satu pengumuman kepada peminat Big Bang, kalian boleh mula melaburkan duit untuk tiket Big Show 2012 sekarang. tiba tiba jealous dengan warga Korea Jepun. kenapa Big Bang susah sangat nak datang Malaysia yang aman makmur ini? tak apa, tak apa. tahun depan saya pergi sana. ahah. gaya macam anak menteri. :P


video

video time Big Show 2011. nampak gah kan? memang Big Bang saya hebat yang amat. :) tapi saya tertanya tanya berapa banyak gitar yang g-dragon dah musnahkan. membazir betul. isy.


video

Big Bang nampak cool kan. hanya luaran. hakikatnya, mereka sangattt nakal. lebih nakal daripada video klip di atas. itulah tarikan. saya suka orang yang ada sense of humour. kalau matang memanjang, haish. itu membosankan. :)


p/s: hey, mereka kembali berlima. Big Bang is back! :D

Saturday, January 7, 2012

haihh

..salam..

*haihh.. mengeluh tiga empat kali mengenangkan beberapa perkara yang berlaku sejak akhir akhir ini. dan kesemuanya membuatkan saya rasa gundah gulana. bukan. rasa huru hara. kalau diikutkan hati, nak sangat berkongsi cerita dengan mereka yang sudi mendengar. nak sangat menangis dan peluk erat erat teman rapat. baru lah rasa lega. tetapi disebabkan ia terlalu peribadi, saya mengambil jalan untuk tutup mulut dan duduk diam diam. bersabarlah wahai hati. sangat berharap semuanya akan pulih. :'(

*hari ini, warga ipg kota bharu sedang sibuk melayari laman web maktab sendiri. kami sudah boleh mula menyemak keputusan peperiksaan semester lepas dan mencetak slip keputusan masing masing. maktab lain sudah berkurun tahu tentang itu kan. bila lah agaknya maktab ini boleh bergerak seiring sejalan dengan maktab yang lain. adehh. apapun, Alhamdulillah saya lulus semua subjek dan boleh meneruskan pengajian untuk semester yang seterusnya. tetapi tetap rasa kecewa dengan pointer sendiri walaupun sudah dapat mengagak sejurus selesai menjawab paper kalkulus. okey saya tahu saya tak boleh tamak. hari tu cakap asalkan lulus, bila dah lulus cakap nak cemerlang pula. maaf. hazreeni, pliss lah jadi lebih tekun. tak nak umi dan bak kecewa lagi. =.=


fullstop. baiklah, saya nak buang segala cerita yang tidak menyenangkan di sudut hati yang paling jauh. baru sahaja membuka buku baru untuk tahun baru. moga segala yang tertulis di dalam setiap bab adalah perkara baik. aminn~

Monday, January 2, 2012

Selamat Datang 2012

..salam..

pejam celik pejam celik, 2011 sudah pun berakhir. cepat betul masa berlalu kan. azam tahun baru tetap sama seperti yang diniatkan pada tahun baru islam. dengan penuh harapan, saya doakan moga hari hari yang mendatang lebih baik daripada sebelumnya. jadi, haruslah saya mencantas segala perkara buruk dan menyemai segala perkara baik. moga dipermudahkan dan dimakbulkan. insyaAllah. :)


sepintas lalu, saya tutup tirai tahun 2011 bersama foto foto percutian saya bersama keluarga selama 10 hari di penang. walaupun bukan di luar negara, kegembiraan bersama tetap terasa! :)

agenda utama --> hantar adik kesayangan, hariz masuk ptsb. GOOD LUCK! :)

ELLE pilihan saya. :)

berbelanja hampir 2k. siapa sangka tok wan shopaholic. hee. :)

salah seorang bodyguard tok wan. good job akmal jauhari. :)

sengaja ambil gambar depan kedai emas. kononnya beli cincin kahwin. =.='

agenda kedua--> bawa tok wan dan mok bercuti. kegembiraan jelas terpancar. :)

arena food court di queensbay mall penang. sedap juga murah. :)

char kuey teow permatang pauh paling best! bukti? tengok pelanggan pun dah tau kan. :)

anak bongsu kesayangan bak. rindu dia lah. :)

umi, mama, mok tak habis habis berdoa time naik train sebab takutkan curam. hehe. :)

seperti biasa, pantang tengok kamera. cepat cepat bela tudung dan senyum. klik! :)

kalau dah tak banyak tempat untuk bergambar, balai polis pun jadi lah kan. :)

pegang tangan tok wan sebab takut jatuh. baik betul. konon. hehe. :P

pulau pinang tempat saya dibesarkan. dua tahun je pun bertapak di usm. :)
hasshim + wan norizan 'manse'! :D

tak cukup 1. kesian abang apik tak datang. mesti jealous kan. lain kali ae. :)

sambil tunggu turn naik feri, ambil peluang yang ada dengan berlensa. :)

sekali lagi berlensa. senyum semua. peace (^_^)v

abang safril dan kak long sebagai penaja utama percutian ini. terima kasih tuan rumah. :D

CINTA HATI SAYA. <3

baba dan mama turut memeriahkan suasana. lain kali kita pergi bercuti macam ni lagi tau. :)

durrah terpengaruh dengan dunia korea disebabkan kak noni. yess, bertambah geng minat korea. :P

abang ngah sibuk bergayut, isy. nasib baik tunaikan janji teman tengok ombak rindu. thanx awak! :)

arnab? ostrich? kami pilih daging kambing sebagai menu utama. :)
nasi beriyani kambing grill dan air susu kambing+badam+kurma sedap!

berselera. tapi cukuplah makan sekali sebulan. sepinggan nasi pun dah 35 ringgit. adoii. =.='

pesta pulau pinang. nak pergi tiap tahun boleh kan. hee
saya nak main semua! sangat suka adventure. erk, adventure la sangat kan. :P


thanx hariz, abang ngah teman naik top gun ni. menjerit jerit tanpa henti. best sangatt! :D

*selain sibuk membeli belah berkali kali, kami tak lupa menziarahi sanak saudara di sana. heaven kan. :)


okey cukup di situ.
kalian, kita teruskan perjuangan untuk tahun 2012 pula yokk!
moga semuanya baik baik sahaja. :)