haa, saya nak kongsi satu resipi yang simple tapi sedap. baru sahaja belajar dengan umi dua hari yang lepas. kalian tahu nama makanan dalam gambar di atas kan. itulah kegemaran saya. jom buat!
Bubur Jagung
Bahan-bahan dan Cara-cara:
1. Hiris nipis jagung untuk ambil jagung kecil-kecil tu.
2. Rebus jagung hingga lembut / empuk.
3. Kemudian masukkan santan ke dalam air rebusan jagung tadi.
4. Masukkan daun pandan supaya naik bau wangi pandan + kemanisan jagung.
5. Akhir sekali, masukkan gula dan garam secukup rasa.
Siap. Sedap Ohh.
sesetengah orang suka letak sagu, durian mahupun pulut. juga menggantikan gula dengan gula melaka. itu bergantung kepada selera masing-masing dan jumlah bahan pula bergantung kepada hidangan yang nak disediakan.
kalau ada orang lain komen macam macam.
'akak tak suka letak gula melaka dalam bubur jagung'
bagitahu dia, pergi buat sendiri. jangan dilayan orang yang banyak songeh ni. hee ;)
Selamat Mencuba!
Bubur Jagung
Bahan-bahan dan Cara-cara:
1. Hiris nipis jagung untuk ambil jagung kecil-kecil tu.
2. Rebus jagung hingga lembut / empuk.
3. Kemudian masukkan santan ke dalam air rebusan jagung tadi.
4. Masukkan daun pandan supaya naik bau wangi pandan + kemanisan jagung.
5. Akhir sekali, masukkan gula dan garam secukup rasa.
Siap. Sedap Ohh.
sesetengah orang suka letak sagu, durian mahupun pulut. juga menggantikan gula dengan gula melaka. itu bergantung kepada selera masing-masing dan jumlah bahan pula bergantung kepada hidangan yang nak disediakan.
kalau ada orang lain komen macam macam.
'akak tak suka letak gula melaka dalam bubur jagung'
bagitahu dia, pergi buat sendiri. jangan dilayan orang yang banyak songeh ni. hee ;)
Selamat Mencuba!
2 comments:
uih..sedap nyew..lame xmakan bubur jagung...
lawatan dari:
http://kainpelikatbiru.blogspot.com/
em, sdap kn. t buat ye :)
neway, thanx follow. da follow balik :)
Post a Comment