Wednesday, November 24, 2010

simple tapi sedap

'anak dara kena pandai masak. macam mana nak kahwin nanti. umi pandai sejak umur 12 tahun lagi'

..walaupun masih kekok dalam hal masak-memasak dan tidak sehebat rakan-rakan yang lain, itu tidak bermaksud saya tidak mampu menjadi seorang chef terkemuka. hoho. usaha tangga kejayaan. ayuh ke dapur! :)


DAGING MASAK KICAP

Bahan-Bahan:

Daging
Halia
Bawang Putih
Bawang Besar
Lada Besar
Sos Tomato
Sos Cili
Kicap
Garam
Gula

Cara-Cara :
  1. rebus daging terlebih dahulu bagi memastikan ia lebih empuk. letakkan halia yang dihiris nipis dan memanjang bagi menghilangkan bau hamis daging.
  2. setelah beberapa minit, masukkan sedikit garam. tunggu sehingga air rebusan hampir kering.
  3. sambil menunggu, kacau sos tomato, sos cili, kicap dan gula. (di dalam mangkuk ye. hee)
  4. tumbuk bawang putih dan tumis setelah minyak sudah cukup panas.
  5. setelah bawang putih yang ditumis menaikkan bau dan menunjukkan warna kekuningan, masukkan daging yang telah direbus tadi.
  6. masukkan bahan no.3 serta hirisan bawang besar dan lada besar kemudian kacau kesemuanya. siap!!

*resipi ini tidak ada sukatan yang spesifik. bergantung kepada hidangan sama ada untuk dua orang makan atau lebih. agak-agak je :D


saya pasti rakan-rakan yang lain sudah biasa dengan resipi di atas. sekadar berkongsi apa yang dipelajari semalam. saya sudah yakin untuk memasak di rumah mertua kelak. ahaha :P



2 comments:

farahnadaya said...

padahal hangit~
hahha

.: hazreeni hasshim :. said...

molek skit deh. sedap hingga menjilat jari. :D