Monday, January 7, 2013

tak puas hati

..salam..

dua hari lepas, ketika berada di kedai makan kegemaran tiba-tiba datang seorang pak cik muallaf yang agak tua meminta derma. tertulis pada sampul berisi wang hasil derma sebelum ini menyatakan sekolah pondok yang dibina memerlukan duit sokongan. benar atau tidak? tak pasti. jika diperhatikan ia bukan satu penipuan. setelah derma diberi, pak cik mula bergerak ke meja-meja lain. menyedihkan bila mana daripada sepuluh meja hanya dua yang menderma. meja kedua itu juga daripada satu keluarga. orang-orang muda? haihh

lagi menyakitkan hati, meja yang terakhir adalah orang yang saya kenali. beberapa orang junior saya. masing-masing menuding jari kepada rakan-rakan lain supaya memberi wang. akhirnya, tiada siapa yang mahu memberi dan mereka ketawa sakan sambil menghisap rokok dengan bangganya time pak cik ada di depan mereka. buruknya perangai bakal guru. huhh. geram. bukan nak tunjuk saya baik. tetapi hormatlah walau sedikit, berilah walau seringgit. kesian tengok pak cik.

ada yang akan kata pak cik mungkin menipu. saya pernah dengar daripada seorang ustaz, betul atau tidak. dia yang menanggung semua. tetapi jika hati niat bersedekah, pulangan yang baik untuk kita. ada juga yang memberitahu saya bahawa dia tak akan memberikan wangnya sesuka hati. soal siasat selidik terlebih dahulu. haihh. tak tahu nak cakap. kalau dia lebih gemar berbuat begitu. tiada siapa boleh halang kan. pendapat masing-masing. tetapi dalam hati tetap berharap mereka yang seperti ini tidak dipandang hina.

***

"Ya Allah, sesungguhnya kami memohon kepada-Mu kebaikan angin ini dan kebaikan yang ada padanya dan kebaikan yang dibawanya. Dan kami berlindung kepada-Mu dari keburukan angin ini, keburukan yang ada padanya dan keburukan yang dibawanya." 

2 comments:

Anonymous said...

kesian pak cik tu..doa smga die mrh rzeki..

.: hazreeni hasshim :. said...

tu la. ye, sesama doakn yang baik untuk dia. :))