Saturday, March 12, 2011

petaka

..As Salam..
muncungkan mulut.. fuhh fuhhh.. dah tiup segala habuk yang ada kat blog ni :)

petaka tsunami di Jepun
hurm.. risau sangat kan? baca paper, tengok gambar pun saya dah ternganga menggigil. okey, tipu. nauzubillahiminzalik.. tak boleh bayang kalau benda tu berlaku kat tempat kita. besar betul ujian Allah. Subhanallah. mungkin semua yang berlaku adalah pengajaran terhadap semua umat manusia terutamanya yang bergelar Islam.. check semula apa yang kita dah lakukan selama kita hidup.. apakah di terima atau dimurkai Allah? apapun, usahakan yang baik. moga yang baik kita peroleh kelak. insyaAllah..

petaka di Gerik, Ipoh
sayu bila teringatkan berita 4 guru pelatih IPG-Kampus Sultan Mizan yang mati dalam kemalangan kelmarin. students ayah saya. terbayang-bayang muka diorang especially girl yang chinese tu, bawa raket badminton bersama tak kira masa tau. minat betul main badminton. lepas ni, tak akan nampak dia dah. em, nak dijadikan cerita, kemalangan tu membabitkan pensyarah sendiri. tetapi Alhamdulillah kawan ayah tu hanya cedera ringan. haih.. sedih bila fikir, hati diorang tak sabar nak jumpa family tercinta. ibu bapa apatah lagi, mesti la nak peluk cium anak tersayang. bersabarlah!

apapun..
setiap yang hidup pasti akan mati. tiada siapa pun yang boleh lari daripada mati. yang penting, kumpul lah segala amal soleh sebagai bekal untuk di akhirat kelak :)

No comments: